Wie zijn het? Waarom doen ze het? Waar doen ze het? Hoe doen ze het? Met wie doen ze het?

Wie? Jan en allefietsman. Van profs tot de cafetoerist. Gedreven fietsers die misschien geen competitie rijden, maar wel van een stevige fietsuitdaging houden in combinatie met een tikkeltje competitie.. Om een granfondo (Italiaanse term) of cyclosportieve (Franse term) uit te rijden, moet je het vooral heel hard willen. Dat geldt voor de toppers, maar ook de rest van het granfondopeleton!

Waarom? Wat is er zaliger dan als amateur sporter het gevoel te hebben dat de profs hebben en je even de wedstrijdsensatie voelt van je voobeelden op TV. Ook omdat er in een granfondo altijd wel een extra uitdaging zit. Je krijgt een nummer op, je tijd wordt opgemeten, er is een rangschikking. Je moet een beetje houden van dat competitief element, maar zonder er te fanatiek in te worden. Het geeft een doel, een reden om er iets voor over te hebben. Een reden om er voldoening uit te halen. Net zoals bij een loopwedstrijd of marathon chrono loopt en er naast de uitdaging om te finishen ook nog een referentietijd en klassement is.

Waar? In vele mooie streken van Europa, zelfs in de wereld, worden er wedstrijden van dit type verreden. Spijtig genoeg nog amper (Vélomediane & Cycles Etalle) in België. Het aanbod biedt voor elk wat wils, bergen, vlak, golvend. Het ganse jaar (april-september) heb je een hele reeks van Franse uitdagingen met verschillende parcoursen (vlak tot hoog gebergte) en verschillende regio’s (St.Tropez aan de côte d’Azur tot Picardië in Noord-Frankrijk), de  Dit is misschien nog het meest aantrekkelijke aan een granfondo. De combinatie van de omgeving, de mooie parcoursen, het reizen, het avontuur.

Hoe? Met overgave! Ze willen er allen het beste van maken. Een topklassement, een persoonlijke besttijd, je fietsmakker achter je houden, gewoon intens genieten… Maar je stelt jezelf vooral best realistische objectieven. En dat objectief kan ook “gewoon” een pittige training zijn. De vorm is dan meestal zeer basic en dan dient zo’n cyclo als een opstapje naar een volgend doel. Maar 1 ding heb je altijd nodig om een cyclo uit te rijden, op welk niveau ook, en dat is doorzettingsvermogen. Alleen daardoor zal je een streepje extra kunnen plaatsen op jouw checklist “ben ik granfondowaardig?”, alleen zo zal je een waardig palmares met geslaagde ondernemingen uitbouwen. Maar vooral, willen = kunnen!

Met wie doen ze het? Er zijn op benelux niveau slechts enkele granfondoploegen. In Italië kan je echt spreken van een semi-professioneel Gran Fondo circuit met enkele topploegen. Maar de meeste renners stonden individueel aan de start of met enkele fietsvrienden. Opvallend was dat je vaak dezelfde gezichten zag wederkeren, uit heel België. Het individuele werd al snel een zeer sociaal gegeven.

Een sociaal gegeven dat uitmonde in het ontstaan van granfondoteam.be. Een initiatief waarbij we de granfondokrachten proberen te bundelen om granfondo nog aangenamer en bereikbaarder te maken. Je wordt gestimuleerd om ritten op je kalender te plaatsen, samen plannen te maken, samen te trainen, samen te reizen. We genieten samen van de voorbeschouwingen, de beleving onderweg, de onderlinge steun op moeilijkere momenten en de heroïsche verhalen achteraf. Dit is dé reden waarom granfondoteam.be in 2013 werd opgericht.

Nog altijd geïnteresseeerd? Bekijk dan ook onze pagina met onze waarden en de details over een lidmaatschap.

© Granfondoteam 2013 | logo fusemedia.be • grafisch ontwerp • webdesign • reclame