Rien soleert naar de zege in de Mallorca 312

18:55 | nieuws

Rien, het koersmachien, had er de afgelopen weken geen doekjes om gedraaid: de M312 was een doel voor hem. Maar met Tom Van Loon en vele andere kleppers aan de start, zou het geen makkelijke opgave worden. Rien trok zeg echter niets aan van de tegenstand en zegevierde na een monstersolo van maar liefst 260 km.

De voorbije jaren kleurden de startgroepen op de verschillende afstanden van de Granfondo Mallorca steeds overwegend blauw, en dat was dit jaar niet anders. Niet minder dan 42 GFTbe’ers verschenen aan het vertrek, en velen onder hen hadden uitgesproken ambities.
De langste afstand, de M312, begon met een neutralisatie van 25km. Meteen daarna volgde de langste klim van de dag. Rien zat attent voorin en pareerde de aanvallen van favorieten als Dominic Aigner en Maxim Pirard. Na een vijftigtal kilometers volgde een makkelijker stuk, waar niemand initiatief nam. Rien, die een constant tempo verkiest boven onophoudelijke tempowissels, aarzelde niet en sprong alleen weg. Hij kwam alleen boven, en ook in de daaropvolgende afdaling kwam niemand aansluiten. Ook op de volgende beklimming daagde niemand op. Tot Riens eigen verbazing had hij op de laatste lange klim van de dag al een indrukwekkende voorsprong van 9 minuten bijeen gefietst.

Indrukwekkend, maar allesbehalve geruststellend, want op dat punt was hij nog niet eens halfweg. Rien bleef echter zijn tempo vasthouden. Hij liet zich niet verleiden om wat harder te gaan trappen, maar hield vast aan hetzelfde wattage. Wel trachtte hij steeds zo aerodynamisch te blijven zitten, en zo energie te besparen.
Na 170km volgde de tweede GFTbe-bevoorrading, en met volle bidons vatte Rien de resterende 140km aan. Op dit punt stond hij voor de keuze: afdraaien en de 225km-afstand winnen? Of rechtdoor rijden en een gooi doen naar de overwinning op de M312? Gezien zijn ruime voorsprong twijfelde Rien niet en hij ging resoluut voor de volledige afstand.

Ondanks de tegenwind bleef zijn voorsprong gestaag groeien, en na 210 kreeg hij het bericht dat de kloof met de eerste achtervolger opgelopen was tot 24 minuten. Merckxiaans!

De lastigste stukken van het parcours lagen daar achter de rug, en dus wist Rien dat de overwinning niet meer in het gedrang ging komen. Hij maalde het laatste gedeelte af en kwam binnen na net geen 9u met een gemiddelde van bijna 35km/u. Na een solo van 260km was hij uiteraard de onbetwiste winnaar.

 

De overwinning van Rien kreeg uiteraard de meeste aandacht, maar Rien was niet de enige GFTbe’er die in de prijzen reed. Tom werd 11e op de M312, gevolgd door Jens Van Laer (12e). Op de 225 werd Kathleen Luypaert knap 2e. Ook Michael Ossieur reed podium in de M225. Hij klopte Stefan Willen in de spurt en werd derde. Jurgen Szrek werd op diezelfde afstand 8e.
Op de 167km finishten maar liefst 9 GFTbe’ers in de top-20. Ook daar kaapten we een podium weg: Ruffo Alsesio werd knap derde. Uiteraard volstond dit ook om het ploegenklassement veilig te stellen.

Volgend jaar zijn we opnieuw op de afspraak!

 

 

 

Tags: ,

© Granfondoteam 2013 | logo fusemedia.be • grafisch ontwerp • webdesign • reclame