Red Bull Kop Over Kop 2017

15:50 | nieuws

Granfondo’s mogen dan onze hoofdbezigheid zijn, we zijn fietsliefhebbers in hart en nieren en dus gaan we ook andere uitdagingen niet uit de weg. Strandraces, amateurkoersen en mountainbikewedstrijden zijn populair, maar ook tijdritten kunnen op veel bijval rekenen. En dus kon Granfondoteam.be niet ontbreken op de Red Bull Kop Over Kop-ploegentijdrit.

Het opzet
Het concept van de Red Bull Kop Over Kop was ongewijzigd ten opzichte van vorig jaar. Honderd kilometer tijdrijden in ploeg. De eerste renner start moederziel alleen, na 20 kilometer sluit een tweede renner aan, weer 20km later krijgen ze versterking van een derde renner, enzovoort. De renner die als laatste inpikt, hoeft slechts 25 km af te leggen. De samenstelling van het team en de volgorde van de renners zijn dus cruciaal.
Het concept bleef dus gelijk, maar de locatie was wel gewijzigd. De wedstrijd verhuisde dit jaar van Breda naar Roden, in de provincie Drenthe, het uiterste noorden van Nederland. Ook stonden we dit jaar met twee ploegen van Granfondoteam.be aan de start. Twee ploegen met slechts één missie: ons amuseren en zo hard mogelijk fietsen!

Klaar voor de geplande verkenning

…het halve werk
Een goede voorbereiding is uiteraard onmisbaar. Bij iedere tijdrijder vormt de parcoursverkenning een vast onderdeel van het draaiboek, maar het zijn de omstandigheden die het script schrijven. En zo werd op zaterdag besloten om de geplande verkenning annex coffeeride maar meteen in te ruilen voor een cafébezoek zonder fiets. De regen viel namelijk met bakken uit de lucht. Gelukkig waren de weersvoorspellingen voor zondag gunstiger.

En op de wedstrijddag waren de weergoden ons inderdaad gunstig gezind. De wind blies uit het noordwesten, waardoor we een welgekomen rugwindje hadden. Ideaal voor de startrenners, die er de eerste 20km alleen voor stonden.
Om iets voor 11u vertrok Tim, de starter van Granfondoteam.be2. Een half uur later was het de beurt aan Kristof Bervoets voor Granfondoteam.be1.
Beiden geraakten zonder problemen aan het eerste overnamepunt waar de tweede renners (Bob voor team 2 en Jens voor team 1) klaar stonden om hen te vervoegen. Team 2 had toen een knap gemiddelde van 36,6 km/u. Kristof legde zijn solo-gedeelte af aan een indrukwekkende 39,5 km/u.

Tevreden gezichten na de aankomst bij team 2

Op schema
Halfweg had team 2 het gemiddelde opgetrokken tot 38,6km/u. Ook bij team 1 ging het harder, daar was het gemiddelde opgelopen tot 41,5km/u. De derde renners (Kristof P voor team 2 en Davy voor team 1) waren toen reeds aangesloten. Bij beide teams liep de ketting gesmeerd en ze konden allebei verschillende andere teams inhalen.
Bij het derde overnamepunt passeerden onze ploegen ook een team dat moest wachten, omdat hun volgende renner nog niet klaar stond. Het riep herinneringen op aan de editie van vorig jaar, maar gelukkig verliep dit jaar alles vlekkeloos voor onze teams.
Toen de vierde renners aansloten (Dimi voor team 2 en Gino voor team 1) bleef het tempo hoog, al begon de vermoeidheid wel voelbaar te worden. Er moest na de bochten al wat meer gecommuniceerd worden en de starters konden al eens een duwtje gebruiken.
Voor de laatste 25km sloten Jan voor team 2 en Bernd voor team 1 nog aan om hun ploeg op sleeptouw te nemen tot aan de meet. Uiteindelijk zouden beide teams met 5 renners finishen.

De hardrijders van team 1

Moe, maar tevreden
Samen uit, samen thuis dus. De blauwe stieren van team 2 legden de 100km af aan een gemiddelde van 39km/u, goed voor een 60e plaats op 175 gefinishte ploegen (200 starters). Team 1 deed nog beter en behaalde een gemiddelde van 42km/u. Ze mochten zelfs een tijdje in de hot seat plaatsnemen, maar de sterkste ploegen moesten toen nog komen. Uiteindelijk eindigden ze op een knappe 23ste plaats in de eindnotering.
Beide teams waren meer dan tevreden met de geleverde inspanning. Het was eens iets anders dan een granfondo maar de voldoening achteraf was dezelfde. Na afloop hadden de meeste deelnemers zin gekregen om wat meer tijdritten mee te pikken. .Krijgen we drie GFTbe-ploegen aan de start in de Red Bull Kop Over Kop 2018?!

 

© Granfondoteam 2013 | logo fusemedia.be • grafisch ontwerp • webdesign • reclame