Rad am Ring 2017: het relaas van Kristof Bervoets

08:55 | nieuws

Rad am Ring. De bedoeling was om nog eens wat wedstrijdritme op te doen tijdens deze klimcyclo, vooral met het oog op het WK in Albi. De opdracht was om 6 rondjes van 25 km op de Nürburgring te voltooien, goed voor bijna 150 km en 3300 hoogtemeters. De klimmersbenen zouden dus nog eens getest worden.

rar start

Aan de start stonden redelijk wat bekende namen van de granfondowereld. Het Storex Granfondo Team was goed vertegenwoordigd met enkele van hun toppers. Ook de herstellende profrenner Stijn Vandenbergh (Ag2r-La Mondiale) was van de partij.
In de aanvangsfase van een dikke 10km ging het nog overwegend in dalende lijn. Tijdens het steilste stuk van de afdaling wist ik zelfs een persoonlijke topsnelheid van 100,4km/u te realiseren!Het lukte me vrij aardig om me vooraan te positioneren tot er voor mij enkele renners tegen de grond gingen net voor de voet van de Nordschleife. Ik moest vol in de remmen en verloor tientallen plaatsen.

De Nordschleife of Hohe Acht is een helling van 4 km aan gemiddeld 6% stijging, met maxima van 17% . Deze klim draagt de toepasselijke bijnaam de ‘Grüne Hölle’. Al van bij de eerste meters vond er een stevige schifting plaats en werden er kleine pelotons gevormd. Ik kon mee in een derde groepje van een 20-tal renners. De benen voelden nog goed aan na de tijdrit van de dag voordien, maar helaas viel de powermeter al in de eerste ronde uit door een platte batterij. Misschien was dit wel een voorteken.

 

rar algemeen

 

Want na de derde ronde ging het alleen maar bergaf met de gemiddelde snelheid, de energiereserves, het zoutgehalte, de hartslag… Het zou nog loodzwaar worden wanneer er in de voorlaatste ronde ook nog krampen ten tonele kwamen in mijn rechter hamstring. Het was mijn eerste ervaring met krampen in een wedstrijd. Ik moest meteen terugdenken het advies van Hedwig: dat je krampen er moet uitrijden. Opgeven was dus geen optie. En inderdaad: na wat extra drank bleven de krampen achterwege op de minder steile stukken. Tijdens de laatste beklimming van de Nordschleife kwamen ze echter terug, en deze keer ook in het andere been!
Op een helling aan 17% betekende dit zo goed als stilstaan, maar niet afstappen. Met het nodige doorzettingsvermogen haalde ik toch de finish. Ik kwam als 66e over de meet (op 330 finishers), met een gemiddelde van 31,8 km/u.
Het was lang geleden dat ik nog eens zo hard had afgezien op de fiets. Misschien had ik toch wat te veel zouten verloren tijdens de tijdrit de dag voordien. Het was bovendien ook zeer warm op de klim en de opeenvolging van steile beklimmingen maakt dit een zeer zware wedstrijd. Wanneer je iedere ronde ook nog eens aan de aankomst passeert, wordt het mentaal alleen maar zwaarder. Gelukkig bestaat er nog karakter!
Rad am Ring was een loodzware dag. Tijd dus om de batterijen terug op te laden. Beginnen doen we met die van de powermeter!

 

kb1

© Granfondoteam 2013 | logo fusemedia.be • grafisch ontwerp • webdesign • reclame