Blauwe hardrijders trekken naar Tour of Cambridgeshire

10:11 | nieuws

Afgelopen weekend zakte een ruime delegatie van Granfondoteam.be af naar de ‘Tour of Cambridgeshire’ in Peterborough (UK). Deze Granfondo is tevens een kwalificatiewedstrijd voor het WK Granfondo, later dit jaar in Varese. Net als het voorbije jaar stonden er dit jaar in Peterborough weer een massa deelnemers aan de start. Er waren maar liefst 4850 inschrijvingen, waarvan 1950 licentiehouders die in het racevak werden ingedeeld. De rest werd toegewezen aan het sportvak.

De organisatie gaat graag de vergelijking aan met de Marathon van Londen. Ze doet er dan ook alles aan om de beleving jaar na jaar te vergroten, en organiseert in hetzelfde weekend ook een individuele tijdrit, ploegentijdrit, retrofietsenrace, family-fondo enzovoort.

De focus van granfondoteam.be ligt nog steeds bij de Granfondo’s. Maar het laatste jaar is er ook een groeiende interesse voor het tijdrijden. Zo stonden er op zaterdag 7 renners aan de start van de individuele tijdrit. Voor sommigen stond hier nog een rekening open van het jaar voordien waar bijvoorbeeld kwalificatie voor de WK tijdrit net niet werd afgedwongen. Voor anderen was het een leuke eerste kennismaking op een golvend en uitdagend parcours van 26km. Iedereen gaf het beste van zichzelf en was na afloop tevreden van het resultaat. Een enkeling zou een herkansing krijgen na materiaalpech in de tweede bocht. Even leek hierdoor een wereldrecord tijdritfietswerpen in de maak. Maar de organisatie was echter zo vriendelijk om een herstart toe te laten voor iemand die speciaal vanuit België naar Peterborough was gereisd.

In de namiddag nam Granfondoteam.be ook nog deel aan de ploegentijdrit in de categorie met gewone racefietsen. Dit op hetzelfde parcours van 26km als de individuele tijdrit. Op voorhand hadden Tim, Tom, Dirk en Kristof de ambitie uitgesproken om hier een sterk resultaat neer te zetten. De blauwe trein stond dan ook van bij de start op de rails en er werd goed samengewerkt. Onderweg reden ze de enen na de andere ploeg voorbij, wat nog een extra boost gaf. Uiteindelijk slaagden ze er in om met 4 renners aan te komen, luid aangemoedigd aan de finish door de overige ploegmakkers. Het gemiddelde bedroeg 42,5km/u en dit was goed voor een 5e plaats op 88 ploegen!

Na een nachtje rust maakte iedereen zich op zondag op voor de start van de Granfondo, een wegrit van 127km. Aangezien de start pas op de middag gegeven werd, kon iedereen ‘s morgens rustig ontbijten. De wegrit begon met een lichte heuvelzone in de eerste 55 km, om daarna vlakkere wegen op te zoeken. In de laatste 10 km lagen nog enkele knikjes, maar iedereen verwachtte zich aan een razendsnelle wedstrijd.

Na de traditionele groepsfoto nam iedereen plaats in het startvak van zijn leeftijdscategorie. Tussen elke categorie werd er dan enkele minuten tijdsinterval gelaten, om zo de start ook wat veiliger te maken. Zo had iedere categorie ook ‘zijn’ koersverhaal. De blauwe brigade zat overal goed vooraan en er werd meer dan eens geprobeerd mee te gaan in een ontsnapping. Maar door het gebrek aan wind en het overwegend vlakke parcours was het niet makkelijk om weg te geraken, de gemiddeld snelheden lagen overal in de buurt van de 42km/u. Desondanks werden toch enkele fraaie uitslagen behaald. Zo wist een sterke Tom Van Loon zich uitstekend te positioneren in de sprint en beslag te leggen op een 2e plaats in zijn categorie. Ook Dimi geraakte in de laatste 10km nog weg in achtervolging op de kopgroep in de M19-34 categorie en werd 7e. Verder nog mooie resultaten voor Kristof (11e), Bram (17e) en Tim (28e). Maar uiteindelijk slaagden de meesten er in om te behalen waar ze voor gekomen waren, namelijk een WK kwalificatie. Op social media werd er dan ook volop gepronkt met de ‘qualifier medal’.

Het was kortom weer een geslaagde uitstap met Granfondoteam.be. Iedereen tevreden en zelfs al veel zin en engagement om er volgend jaar opnieuw bij te zijn. Dan zal de ‘Tour of Cambridgeshire’ in een nieuw jasje worden gestoken. De afstand wordt wellicht opgetrokken van 127km naar 161km, oftewel 100 miles. Er zal nog steeds de mogelijkheid zijn om zich te kwalificeren voor het WK dat in 2019 naar Poznan (PL) zal gaan. Wellicht krijgt het parcours een vlakke aanloop, om dan in de finale de hellingen op te zoeken. Of dat ook effectief het parcours van 2019 wordt, zien we volgend jaar wel. Eerst is het tijd voor de andere uitdagingen in de volgende weken.

 

© Granfondoteam 2013 | logo fusemedia.be • grafisch ontwerp • webdesign • reclame